نحوه ساخت مخزن با ورق استیل

 امروزه ساخت مخزن با ورق استیل مصارف بی‌شماری دارد؛ از این رو این مخازن با توجه به نیاز کارفرمایان در انواع مختلفی تولید و به بازار عرضه می‌شوند. نحوه ساخت مخزن استیل بسیار حساس و نیازمند دانش و تخصص مهندسی و استفاده از دستگاه‌ها و ابزارهای خاص است؛ درنتیجه چنانچه این کار به‌درستی انجام نشود، احتمال بروز مشکلاتی در عملکرد مخزن وجود دارد. در نوشته پیش‌رو سعی کرده‌ایم به‌طور کامل در مورد مخزن‌سازی با ورق استیل، انواع ورق‌های مخصوص این کار، نحوه ساخت، شکل کلی، اجزای تشکیل‌دهنده مخزن و دیگر موارد ضروری درمورد مخزن سازی از ورق استیل صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

فایل صوتی

فایل ویدئویی

 انواع مخزن استیل

در ساخت مخزن با ورق استیل با توجه به کاربردهای مخزن، انواع مختلفی از این محصول تولید و عرضه می‌شود. انواع مخزن استیل با توجه به جداره آن‌ها عبارتند از:

1- تک جداره

2- دو جداره

3- سه جداره با پروسس تانک

ساخت مخزن با ورق استیل

همچنین در مخزن سازی با استفاده از ورق استیل با توجه به جنس ورق، تقسیم‌بندی دیگری نیز وجود دارد که عبارت است از:

  • ورق استیل304L  
  • ورق استیل316L
  • ورق استیل307

بدیهی است که قیمت ورق نیز با توجه به جنس آن‌ متفاوت است. در ادامه درمورد هرکدام از جنس‌های ورق استیل و کاربرد آن‌ها در ساخت مخزن توسط ورق استیل، بیشتر توضیح داده می‌شود.

شکل کلی مخزن استیل

در ساخت مخزن با ورق استیل با توجه به نیاز و سفارش مشتری، شکل کلی مخزن استیل تعیین می‌شود.  مخزن‌ سازی از ورق استیل در اشکال مختلف استوانه‌ای، مکعبی، هرمی، کروی، مخروطی صورت می‌گیرد؛ البته لازم‌به‌ذکر است که نوع استوانه‌ای این مخزن‌ها، پرکاربردتر هستند.

 اجزای تشکیل دهنده مخزن استیل

در ساخت مخزن، اجزای تشکیل‌دهنده اهمیت فراوانی دارند؛ چراکه مواد تشکیل‌دهنده در ساخت مخزن در کیفیت نهایی محصول تاثیر می‌گذارند. معمولا در مخزن سازی از ورق استیل، حدودا 10 الی 11 درصد کروم استفاده می‌شود. کروم ماده‌ای است که مقاومت مخزن را در برابر واکنش‌های اکسیداسیون و خوردگی بالا می‌برد؛ از‌این‌رو هرچه مقدار کروم بیشتری در ساخت مخزن به‌کار برده شود، کیفیت محصول نیز بالاتر می‌رود و به تبع آن قیمت هم بیشتر می‌شود. همچنین در ساخت مخزن با ورق استیل، به جز کروم از آلیاژهای دیگری نیز استفاده می‌شود که عبارتند از: کربن، فسفر، سیلیسیوم، منگز، سولفور و نیکل.

نوع ورق استیل به کار رفته در مخزن استیل

 نحوه ساخت مخزن استیل پیچیدگی خاصی دارد از این‌رو در ساخت مخزن از این ورق‌ها با توجه به مصارفی که این مخازن دارند، نوع استیل استفاده‌شده در آن‌ها نیز متفاوت است. به‌عنوان‌مثال در مخازنی که برای کارخانجات لبنی و تولید مواد غذایی ساخته می‌شوند از استیل گرید 304L استفاده می‌شود. مخزن سازی از ورق استیل گرید304L ، به جهت دارا بودن میزان کربن بسیار پایین این نوع استیل، بسیار پرطرفدار است؛ همچنین این استیل در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی بسیار مقاوم است.

در مخزن سازی از ورق استیل مدل 316L  نیز استفاده می‌شود؛ ورق استیل مدل316L  در مقایسه با نوع 304L  خاصیت مکانیکی بالاتری دارد. این نوع ورق مقاومت بالایی در برابر محلول‌های ملایم، اسید سولفوریک و اسیدهای چرب در دماهای بالا از خود نشان می‌دهد. ورق استیل مدل 307 نیز نوع دیگری از ورق است که در ساخت مخازن در شرایط خاص از آن استفاده می‌شود.

مراحل ساخت مخزن با ورق استیل

مراحل ساخت مخزن بسیار پیچیده و نیازمند دانش مهندسی و ابزا آلات و دستگاه‌های پیشرفته است. همچنین در مخزن سازی از ورق استیل به مشارکت و برنامه‌ریزی یک تیم متخصص نیاز است تا تمامی مراحل به‌درستی طی شود و محصولی با کیفیت به بازار عرضه شود. در ادامه به بررسی نحوه ساخت مخزن استیل پرداخته می‌شود.

مخزن سازی با ورق استیل

نحوه ساخت مخزن استیل دارای 5 مرحله است که عبارتند از:

مرحله اول: برنامه نویسی و ارائه طرح اولیه

در ساخت مخزن با ورق استیل مرحله برنامه نویسی و ارائه طرح اولیه، مهم‌ترین و کلیدی‌ترین قسمت تولید است. در این مرحله طرح اولیه توسط برنامه نویسان، با توجه به محاسباتی نوشته می‌شود که مهندسین مکانیک به کمک نرم افزارهای خاص خود به آن‌ها ارائه می‌دهند. البته در این مرحله نیاز به متخصصینی در زمینه سیالات نیز هست تا محاسبات مربوط به مخزن استیل توسط آن‌ها صورت گیرد. در ساخت مخازن استیل لازم است محاسبات اولیه به‌درستی انجام شوند؛ محاسبات اولیه شامل جنس ورق استیل، ضخامت و نوع جوشکاری و همین‌طور ضخامت عدسی‌های موردنیاز، سایز اتصالات و همه پارامترهای اساسی هستند. پس از رعایت کلیه این موارد طرح کلی مخزن جهت ساخت ارائه می‌شود.

مرحله دوم: برش ورق استیل

مرحله برش ورق استیل دومین مرحله در مخزن سازی با این ورق‌ها است. در این مرحله ورق استیل با توجه به محاسباتی که توسط متخصصین صورت گرفته‌است به وسیله دو دستگاه گیوتین و براکت برش داده می‌شود. چنانچه ساخت مخزن با ورق استیل به‌صورت استوانه‌ای یا گرد مدنظر باشد، باید ورق‌ها بعد از برش به دستگاه نورد وارد شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد برش‌کاری ورق‌های فلزی می‌توانید مقاله معرفی انواع روش‌های برش کاری ورق‌های فلزی را مطالعه کنید.

مرحله سوم: شکل دهی ورق‌های استیل

سومین مرحله در ساخت مخزن به‌وسیله ورق استیل، شکل‌دهی به ورق‌ها است. ورق‌‌های استیل پس از خروج از دستگاه نورد، آماده شکل‌دهی هستند. البته برای مخزن‌های ساده، نیازی به عملیات شکل‌دهی نیست و تنها باید ورق‌ها به همدیگر جوش داده شوند.

نکته مهم: در صورت نیاز به نورد برای شکل‌دهی ورق‌های استیل، حتما بایستی از دستگاه نورد با کیفیتی استفاده شود که استانداردهای لازم را داشته باشد؛ چراکه در غیر‌این‌صورت ضخامت ورق استیل در قسمت‌های مختلف یکسان نمی‌شود. همین امر نیز سبب پایین آمدن مقاومت مخزن شده و مشکلات فراوانی را به وجود می‌آورد.

مرحله چهارم: مونتاژ مخزن

مونتاژ مخزن نیز یکی از مراحل مهم در ساخت مخزن با استفاده از ورق استیل است. پس از برش ورق‌های استیل و همین‌طور آماده‌شدن عدسی‌ها و درب منهول، نوبت به مونتاژ و جوشکاری می‌رسد. بهترین نوع جوشکاری، استفاده از جوش آرگون است که به وسیله دستگاه تیگ صورت می‌گیرد. البته انواع دیگر جوشکاری نیز بر‌حسب‌نیاز و به‌دلیل توجیه اقتصادی (برای تولید‌کننده) استفاده می‌شود.

نکته مهم: بهتر است برای مخازنی با استفاده بهداشتی حتما از جوش آرگون استفاده شود تا کیفیت محصول بالا برود.

مرحله پنجم: پولیش مخزن

آخرین مرحله در مخزن‌سازی از ورق استیل، پولیش است. در این مرحله کلیه کارهای اساسی انجام گرفته‌است و تنها باید سطح ورق استیل پولیش داده شود تا ظاهری زیبا و براق پیدا کند. پولیش‌کاری توسط دستگاه‌هایی پیشرفته‌ انجام شده و کلیه ناهمواری‌های ایجاد‌شده به‌دلیل جوشکاری، برطرف می‌شوند.

نکته مهم: در مخازنی که استفاده دارویی و غذایی دارند، پولیش تخصصی و میکروسکوپی صورت می‌گیرد و همین موضوع سبب بالاتر رفتن قیمت این نوع محصولات می‌شود.

کاربرد مخازن ساخته شده از ورق استنلس استیل

در ساخت مخزن با ورق استیل، نوع خاصی از ورق‌ها به نام استیل استنلس بسیار پرکاربرد هستند. ورق استیل استنلس به‌علت مرغوبیت، از پرکاربردترین مخازن استیل محسوب می‌شوند. در ساخت مخزن توسط این نوع ورق، در حدود 18 درصد کروم و 8 درصد نیکل استفاده می‌شود.

کاربرد مخازن استیل

درصد بالای کروم استفاده‌شده در مخزن‌سازی از ورق استیل استنلس سبب ایجاد مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و خوردگی در این نوع از مخازن شده و طول عمر آنها را نسبت به سایر مخازن افزایش می‌دهد. از مهم‌ترین کاربردهای مخازن ساخته‌شده از ورق استنلس استیل در کارخانه‌های لبنی، کارخانه‌های تولید مواد غذایی، کشتارگاه‌ها، مخازن نگه‌داری مواد شیمیایی و تانکر حمل مایعاتی مانند شیر است.

سخن پایانی

ساخت مخزن با ورق استیل به‌دلیل مصارف و کاربردهای متعددی که در صنعت دارد، به میزان زیادی انجام و به بازار عرضه می‌شود. اما آنچه اهمیت بیشتری دارد، نحوه ساخت مخزن استیل است که چنانچه به‌درستی انجام نشود مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد؛ از‌این‌رو ساخت این‌گونه مخازن باید با دقت زیاد و کارشناسی تخصصی صورت گیرد. از این رو ضروری است که در مخزن سازی از ورق استیل، یک تیم متخصص به همراه ابزار و دستگاه‌های پیشرفته فراهم باشد؛ بدیهی است که نبود هر کدام از این موارد می‌تواند پروسه ساخت مخزن به‌وسیله ورق استیل را با اختلال مواجه کند. امیدواریم از این مطلب کاربردی استفاده کرده باشید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

پرکاربردترین نوع مخزن‌های استیل کدامند؟

مخازن ساخته‌شده از ورق استنلس استیل از پرکاربردترین انواع مخازن محسوب می‌شوند.

پارامترهای اصلی در ساخت مخزن استیل باید چیست؟

مهم‌ترین شاخص‌ها عبارتند از: مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و خوردگی، ظرفیت و نوع کاربرد مخزن، شکل ظاهری، نوع سیال نگهدارنده درون مخزن و محل نصب مخزن

در ساخت مخزن با ورق استیل بهترین نوع جوش چیست؟

بهترین جوش در مرحله مونتاژ و جوشکاری ورق استیل، استفاده از جوش آرگون به وسیله دستگاه تیگ است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.