سازه‌ای امن با انتخاب بهترین روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی

مقاوم‌سازی سازه‌ها یکی از مسائل پراهمیت شمرده می‌شود؛ این عملیات به روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد. از جمله سازه‌های نیازمند به مقاوم‌سازی اتصالات بتنی هستند. بتن جز مصالح پرمصرف ساختمانی است و با توجه به ویژگی‌های آن در قسمت‌های مختلفی از سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فرآورده قابلیت خم‌شدگی ندارد اما درصورتی که سخت شود دچار جمع‌شدگی خواهد شد. لازم به ذکر است که بتن در گذر زمان و تغییرات دما دچار انقباض و انبساط می‌شود. برای جلوگیری از ترک و شکستی، بتن به اتصالات نیاز دارد. انجام درست اتصالات می‌تواند عمر مفید سازه‌ بتنی را افزایش دهد. استفاده از روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی جز الزامات هر سازه بتنی محسوب می‌شود.

فایل صوتی

فایل ویدئویی

اتصالات بتنی

بتن از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است. این فرآروده به‌دلیل مزیت‌هایی که دارد مانند فراوانی، سهولت تولید و از همه مهم‌تر یعنی قیمت پایین در ساخت قسمت‌های مختلف بنا و سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. بتن قابلیت خم‌شدگی ندارد اما در صورتی‌که سخت شود، احتمال انقباض و جمع شدن بتن بالا می‌رود.

مقاوم سازی اتصالات بتنی

بدیهی است که خاصیت جمع‌شدگی در بتن وجود دارد؛ از این‌رو به دلیل اینکه قسمت‌های مختلف هر سازه‌ای بتوانند اجازه حرکت بدون ترک و شکستی را داشته باشند، بایستی از اتصالات استفاده شود. وظیفه اتصالات این است که بین دو بخش از سازه بتنی، پیوند برقرار کند و سازه را شکل دهد، در واقع نقش مهم این اتصالات در مقاومت سازه‌ها است. البته این اتصالات، خود نیز باید دارای مقاومت کافی باشند.

علت اهمیت استفاده از روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی این است که برخی اوقات در محل اتصالات بتنی سازه، گسیختگی‌هایی به‌علت زلزله، آتش‌سوزی، انفجار و… رخ می‌دهد. این اتفاقات طبیعی و خارج از اراده انسان هستند، اما با استفاده از روش‌های مقاوم‌سازی در محل اتصالات می‌توان از اتفاقات ناگوار پیشگیری کرد. در صورتی‌که در محل اتصالات، مقاوم‌سازی صورت نگرفته باشد، امکان ریزش کل سازه به جهت رخدادهای طبیعی همچون زلزله، سیل، انفجار و… وجود دارد و صدمات جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.

انواع اتصالات در سازه‌های بتنی

در سازه‌های بتنی اتصالات انواع مختلفی دارند. از جمله این اتصالات می‌توان به اتصال برش اره‌ای که بیشتر در کف و دال بتنی مشاهده می‌شود، اتصال شیاردار که با ایجاد شیارهایی در بتنی که حالت خمیری داشته باشد انجام می‌شود، اتصال اعضای بتنی و قطعات پیش ساخته توسط اتصالات فلزی و اتصال منابع و سازه‌های آبی با استفاده از اتصالات بتنی اشاره کرد.

اتصال صلب یا گیردار

روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی

روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی متفاوت هستند. در استفاده از این متدها، باید به نوع سازه توجه ویژه‌ای شود؛ چرا که شیوه استحکام‌ بخشی با‌توجه به نوع آنها متفاوت است. دقت داشته باشید که تشخیص این امر دانش و تجربه مهندسی را در این حوزه می‌طلبد. در ادامه به توضیح روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی می‌پردازیم.

1)مقاوم‌سازی اتصالات با استفاده از ژاکت بتنی

استفاده از ژاکت بتنی یکی از روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی شمرده می‌شود. اقدامی که در این متد انجام می‌پذیرد، این است که با استفاده از پوششی بتنی، قسمتی از اتصالات محصور می‌شوند. این عمل به جهت تقویت اتصالات بتنی صورت می‌گیرد.

2) مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با ژاکت فولادی

یکی دیگر از روش‌های استحکام‌ بخشی، استفاده از ژاکت فولادی است. شیوه انجام این روش بدین صورت است که بخشی از سازه به‌وسیله پوشش خارجی محصور می‌شود. در این متد مقاوم‌سازی اتصالات بتنی به وسیله پیچ، مهره، چسب‌های مخصوص و گاهی جوشکاری قطعات انجام می‌پذیرد. ژاکت فولادی سبب مقاومت بیشتر در اتصالات بتنی می‌شود.

3) مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با ورق‌های کامپوزیت

از دیگر روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی، استفاده از ورق‌های کامپوزیت است. چرا که این ورق‌ها از مقاومت بالایی در برابر فشار زیاد برخوردار هستند. این محصولات به‌دلیل توانایی بالایی که در تحمل وزن و بار دارند، اغلب در پل‌ها و سازه‌هایی که از نظر وزنی از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

4) مقاومسازی اتصالات بتنی با frp

مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با frp از روش‌های جدید و مدرن در مقاوم‌سازی محسوب می‌شود. در واقع ورق frp نام اختصاری کلمه fiber reinforced polymer است. این روش مدرن به‌جای متد‌های قدیمی برای استحکام بخشیدن به اتصالات بتنی استفاده می‌شود. از این شیوه برای ایجاد پوشش محافظ و همچنین تقویت نمودن سازه‌ها استفاده می‌کنند. الیاف frp معمولا از الیاف‌هایی مانند فایبر گلاس، شیشه، آرامید، کربن و بارازلت تشکیل می‌شوند.

مقاوم سازی اتصالات بتنی با frp

این الیاف دارای دو جزء اصلی هستند که از رزین و الیاف ساخته می‌شود؛ این اجزاء به نحوی عالی به یکدیگر متصل شده و چسبیدگی مناسبی را با هم برقرار می‌کنند. در واقع وجود رزین در کنار الیاف، نقش حفاظتی را ایفا می‌کند؛ در نهایتا از آسیب دیدن در مقابل حملات شیمیایی جلوگیری می‌کند.

 مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با frp در سازه‌هایی همچون ستون‌ها، دال، دیوارها، تیرها و… سبب بهبود در عملکرد و افزایش میزان مقاومت بناها و سازه‌ها می‌شود. الیاف frp از ورقه‌هایی با ضخامت چند میلی‌متر و از جنس   frp هستند. این ورقه‌ها را به وسیله رزین و چسب‌های مناسب و مستحکم به سطح بتن می‌چسبانند. همچنین علاوه‌ بر ‌این عمل، تعدادی افزودنی نیز جهت بهبود خاصیت شیمیایی و مکانیکی آنها اضافه می‌کنند.

مزیت‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با frp

مقاوم سازی سازه‌ها یکی از مسائل پراهمیت شمرده می‌شود؛ این عملیات به روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد. از جمله سازه‌هایی ک به مقاوم‌سازی نیازدارند، اتصالات بتنی هستند. بتن جز مصالح پرمصرف ساختمانی است و با توجه به ویژگی‌های آن در قسمت‌های مختلفی از سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است که بتن در گذر زمان و تغییرات دما دچار انقباض و انبساط می‌شود. برای جلوگیری از ترک و شکستی، بتن به اتصالات نیاز دارد. استفاده از روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی جز الزامات هر سازه بتنی محسوب می‌شود. وظیفه اتصالات این است که بین دو بخش از سازه بتنی، پیوند برقرار کند و سازه را شکل دهد، در واقع نقش مهم این اتصالات در مقاومت سازه‌ها است. البته این اتصالات، خود نیز باید دارای مقاومت کافی باشند. از جمله روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی می‌توان به مقاوم‌سازی اتصالات با استفاده از ژاکت بتنی، مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با ژاکت فولادی، مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با ورق‌های کامپوزیت و مقاوم‌سازی اتصالات بتنی با frp اشاره کرد. اگر شما نیز تجربه این کار را دارید با ما در میان بگذارید.

 سوالات متداول

در میان روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی کدام مورد کاربرد بهتری دارد؟

در میان روش‌های مقاوم‌سازی، استفاده از الیاف frp بهتر از سایر متدها است.

چرا باید از روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی استفاده شود؟

هرگاه زمین‌لرزه، انفجار و … رخ دهد، معمولا بیشترین قسمتی که در معرض آسیب قرار می‌گیرد، قسمت اتصال تیر به ستون است. از این جهت با عملکرد گره اتصال و مقاوم نمودن آن، امکان بهبود عملکرد کل سیستم وجود دارد و ساختمان نیز مقاوم‌تر می‌شود.

از روش‌های مقاوم‌سازی اتصالات بتنی در چه مواقعی استفاده می‌شود؟

در مواردی که سازه تغییر کاربری می‌دهد؛ یعنی تعداد طبقات سازه افزایش یابد و یا اینکه لازم باشد طراحی سازه اصلاح شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.