0 تا 100 آرماتور گذاری مناطق زلزله خیز

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
آرماتور گذاری مناطق زلزله خیز به اندازه بتن ریزی این مکانها اهمیت دارد. اینکه این میلگردها در کجا قرار بگیرند یا چطور آنها را به یکدیگر متصل کنیم؛ از جمله نکاتی است که در این بین مهم است. از سوی دیگر انتخاب مقاطع فولادی مورد استفاده در این عملیات با در نظر گرفتن قیمت میلگرد به قدری مهم است که تصور نمیکنید! این موارد در کنار نکات مهم دیگری که ممکن است در این میان برایتان مفید باشد را در این مقاله آوردهایم.
فایل صوتی
فایل ویدئویی
آرماتور گذاری یا آرماتور بندی چیست و چگونه انجام میشود؟
کار گذاری این محصولات باید با بالاترین استانداردها و در مطابقت کامل با نقشههای سازه باشد؛ با این حال برای بسیاری از ساختمانها باید تغییراتی در نقشه ساختمان داشته باشیم تا جزئیات آرماتور بندی به خوبی مشخص شود. این نقشه باید به خوبی جزئیات را به نمایش بگذارد. از جمله این جزئیات میتوان به مشخص کردن میلگردهای پایینی و بالایی اشاره کرد. همچنین نقشهها باید آرماتوری که به دیگر میلگردهای این نوع قلاب میشود را مشخص کرده باشد.
این محصولات را در قسمتهای مختلف سازه استفاده میکنند؛ از جمله این مکانها میتوان به اطراف پوشنها، مغزیها، سوراخها و بازشوها اشاره کرد. بهتر است پیش از شروع کار، کارگری که مسئول آرماتوربندی است تمام جزئیات نقشه را برسی کند. همچنین پیش از عملیات بتن ریزی مهندس ناظر باید تمام نکات آرماتوربندی را به خوبی برسی کند. جزئیات باید به دقت برسی شوند؛ چرا که این مقاطع فولادی آخرین سنگر مقابله ساختمان در برابر زلزله هستند.
پوشش بتنی یا حفاظت از آرماتور
بتن ریزی اطراف میلگردها از اهمیت ویژهای برخوردار است. به طور کلی بهتر است پیش از عملیات بتن ریزی مکان قرارگیری آرماتورها به خوبی مشخص شده باشد. مقدار حفاظت بتن و نوع آن نیز باید مورد توجه قرار بگیرد؛ چرا که این موضوع روی احتمال خوردگی، آتش سوزی و هوازدگی تاثیرگذار است. حفاظتهای بین این نوع میلگرد تا سطح بیرونی بتن ممکن است در نقشهها آورده شود؛ در غیراینصورت باید به حداقلهای زیر پایبند باشید.
اگر بتن ریزی روی خاک، کفهای پی یا قطعات سازهای اصلی صورت میگیرد؛ این پوشش باید حداقل 5.7 سانتی متر در اضلاع باشد. درباره قسمتهایی که بتن روی آستر ریخته میشود نیز اوضاع به همین شکل است.
به یاد داشته باشید اگر سطح این پوشش در معرض هوا یا خاک قرار گرفته باشد؛ به میلگردهای بزرگتر از سایز 5با پوشش بتنی 5 سانتیمتر نیاز دارید. به همین شکل برای آرماتورهای سایز 5 یا کوچکتر باید حداقل 4 سانتی متر پوشش بتنی داشته باشید.

در صورتی که میلگردها به صورت مستقیم در معرض هوا یا خاک نیستند؛ پوشش بتنی میلگردهای بالا، پایین و اضلاع تیرچهها و آرماتورهای بالا و پایین دالها برای میلگردهای سایز 11 یا کوچکتر پوشش 2 سانتی متری و اگر میلگرد شما سایز 14 یا 18 بود به پوششهای 4 سانتی متری نیاز دارید.
برای نمای دیوارها این محصولات به صورت مستقیم در معرض هوا یا زمین قرار نمیگیرند. در این دیوارها باید از میلگردهای شماره 11 با پوشش بتنی 2 سانتر متر استفاده کنید. در صورتی که میخواهید از میلگردهای سایز 14 و 18 استفاده کنید؛ به حداقل 4 سانتی متر پوشش بتنی نیاز دارید.
حدود مجاز در آرماتور گذاری مناطق زلزله خیز در دال ها و دیوارهای توپر
به طور کلی در مناطق زلزله خیز باید طوری آرماتوربندی کنید که مقاومت شکست محصولات در برابر ضربه به بیشترین حد خود برسد. حدگذاری در این مناطق از اهمیت بیشتری برخوردار است اما استانداردهای مهندسی در این زمینه چندان سخت گیر نیستند!
در خطوط دالی یا دیوارها نیازی به فاصله گذاری دقیق و مطابق نقشه نیست؛ بلکه تعداد میلگردهایی که باید در هر طول یا پانل قرار بگیرند مشخص میشود. اینکه فاصله میان این این نوع میلگردها چقدر باشد، مهم است اما اندازه گیری دقیق آن ضروری نیست. همین موضوع از قرار گرفتن میلگردها در چالهها، سوراخها و امثال آن جلوگیری میکند؛ چرا که اگر در نقشه آمده بود که این محصول باید در اینجا قرار بگیرد، کارگر میتواند اندکی آن را جابهجا کند.
البته در این بین قانونی وجود دارد که درباره تمام مناطق، چه زلزله خیز باشند چه نباشند، صدق میکند. طی این قانون فاصله بین آرماتورها نباید بیش از سه برابر دال یا دیوار باشد. توجه داشته باشید که برش این مقاطع فولادی نباید بدون تایید و نظارت مهندس پروژه انجام شود.
تا زمانی که تعداد این مقاطع که در نقشه آورده شده است را رعایت کنید، فاصله آرماتورهای تکی دقیقا برابر 5.2 سانتیمتر است. البته این قانون استثناهایی هم دارد. از جمله این استثناها میتوان به مکانهایی که سوراخ، مغزی، اقلام و توکار و… وجود دارد اشاره کرد.
حدود مجاز در آرماتور گذاری مناطق زلزله خیز در تیرها، تیرچه ها و تیرک های اصلی
استاندارد ACI حداقل مقدار پوشش لازم برای خاموتها، کلافها و آرماتورهای دیگر را تعیین کرده است. همچنین این استاندارد فاصله آزاد میان این تجهیزات را تعیین کرده است. طی این استاندارد ممکن است این مقاطع فولادی روی یکدیگر و در چند لایه قرار بگیرند. با این حال در برخی حالتها لازم است این مقاطع به یکدیگر گره زده شوند. البته به یاد داشته باشید گره زدن این محصولات نیز باید مطابق با نقشه انجام شود. تنها در این حالت است که میتوانید آرماتورگذاری مناطق زلزله خیز را به خوبی به پایان ببرید.
آرماتور بندی سنگین در مناطق زلزله خیز بیشتر از اینکه برای سازه مفید باشد، به آن آسیب میزند. در این مکانها باید از شابلونهایی استفاده کنید که اندازهها را به طور دقیق رعایت کند. در این حالت باید میلگرد اصلی طوری نگه داشته شود که میلگردهای تیر بعدها از وسط آن بگذرند. به یاد داشته باشید اگر زاویه قرارگیری این محصولات به صورت قائمه باشد، باید به خوبی به یکدیگر متصل شوند.
آرماتورهای فوقانی و حدود مجاز آن ها
این محصولات به طور معمول محکم به یکدیگر بسته نمیشوند. اگر به دنبال سازهای مقاوم در برابر زلزله هستید؛ باید کاری کنید این مقاطع در جای خود محکم شوند؛ چرا که تغییر در ارتفاع این محصولات مقاومت تیر را تغییر میدهد. این تغییرات اجتناب ناپذیرند؛ اما باید بتوانید آنها را در محدودهای مشخص جای دهید.
از سوی دیگر این مقاطع معمولا با سایز مقاطع فولادی که زاویه قائمه دارند و درون دال قرار گرفتهاند؛ برخورد میکنند. به طور معمول در نقشهها این موضوع پیش بینی شده و حدود ۶ میلی متری در نظر گرفته میشود. اما در این حالت برای مهندس سادهتر است که تجهیزات مکانیکی که امکان برخورد دارند را جا به جا کند. به یاد داشته باشید در صورتی که نتوان در مکانهای مشخص شده این آرماتوها را قرار داد، کارگر آرماتوربندی باید مراتب را به اطلاع مهندس برساند. ممکن است مکان این مقاطع یا تعدادشان تغییر کند.
اگر به دنبال مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله هستید؛ باید حدود مجاز قرار گیری خاموتها را نیز رعایت کنید. در هر فاصله خاموتی که در نقشه گذاشته شده است، بیش از 5.2 سانتی متر جا به جایی ممکن نیست. البته این فاصله باید در فرجههای بعدی جبران شود. مقدار این عدد در تمام زوایا یکسان است.
سیم گره در آرماتورهای مناطق زلزله خیز
به طور معمول این محصولات در حلقههای 2 تا 5.1 کیلوگرمی موجود است اما با توجه به تفاوتهای گسترده روال کار در مناطق مختلف، بهتر است پیش از خرید از این موضوع مطمئن شوید.
به طور معمول برای گره زدن این مقاطع فولادی این مناطق از سیم سیاه نرم در اندازههای 16 یا 16.5 استفاده میشود. اما در برخی موارد ممکن است از سیمهای شماره 14یا 15 نیز استفاده شود. سیمهای سنگینتر مناسب مناطق زلزله خیز نیستند. این سیمها ممکن است به صورت دولا نیز به کار گرفته شوند.
نکات گره زدن آرماتورها در مناطق زلزله خیز
برای مقاومت بیشتر در برابر زلزله، گرهها از اهمیت بالایی برخوردارند. البته به یاد داشته باشید نیازی نیست در تقاطع این محصولات گرهای زده شود. در اکثر مواقع در هر 3 یا 4 محل تقاطع، یک گره کافی است. همچنین دو گره نباید در نمای بتن ظاهر شوند. فراموش نکنید گرهها و رعایت اصول آنها مقاومت سازه را افزایش نمیدهد؛ بلکه یکپارچگی سازه را سبب میشوند. ساختمانی که یکپارچه است پس از زلزله فرو نمیریزد. از سوی دیگر گرهها از جا به جایی این محصولات هنگام بتن ریزی جلوگیری میکنند.

نکات اصولی آرماتور بندی
انتخاب میلگرد مناسب برای آرماتوربندی از اهمیت ویژهای برخوردار است. این محصولات باید کاملا عاری از هرگونه زنگ زدگی، آلودگی، گچ و روغن باشد. اندازه میلگردها و دوام آنها نیز یکی از نکات مهمی است که باید در آرماتوربندی مناطق زلزله خیز به آن توجه کنید.
فاصلهها و رعایت مکان قرارگیری این محصولات از اهمیت ویژهای برخوردار است. علاوه بر نکاتی که در بالا به آن اشاره کردیم؛ نکات مهندسی بسیاری هست که باید در نظر بگیرید. از این رو توصیه ما این است که از متخصصان این حوزه کمک بگیرید.
برش میلگرد نکته اصلی دیگری است که باید رعایت کنید. دو روش کلی برای خم کردن و برش میلگرد وجود دارد که بهتر است برای آرماتوربندی صحیح از روش قیچی میلگرد استفاده شود.
آرماتور گذاری مناطق زلزله خیز از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چرا که این مقاطع فولادی سنگر آخر ساختمان پیش از فروریزی است. گره زدن این تجهیزات، انتخاب مکان آن و روش برش به کار رفته در آرماتوربندی از جمله نکاتی است که طی این مقاله به صورت مفصل درباره آن صحبت کردیم. اما در صورتی که در این رابطه سوالی دارید، میتوانید با کارشناسان ما در اصفهان آهن تماس بگیرید. همچنین ما آماده پاسخ به کامنتها و نظرات شما زیر همین مقاله هستیم.
سوالات متداول
آیا رعایت فاصله میان میلگردها در آرماتور بندی روی مقاومت سازه در برابر زلزله موثر است؟
به طور کلی رعایت دقیق این فواصل در برخی قسمت های سازه ضروری و روی مقاومت سازه مو
آیا انتخاب میلگرد مناسب روی آرماتوربندی استاندارد تاثیر دارد؟
بله میلگردهایی که برای آرماتوربندی استفاده می شوند؛ نباید هیچ مشکلی داشته باشند. خمکاری و برش این محصولات نیز باید زیر نظر مهندس انجام شود.
سیم گره میلگرد به خودی خود روی مقاومت سازه در برابر زلزله موثر است؟
به طور کلی باید گفت سیم گره روی مقاومت سازه در برابر زلزله تاثیر خاصی ندارد. اما این محصول به منظور یکپارچه کردن ساختمان و جلوگیری از ریزش آن به کار گرفته می شود.